Chinese Tekens – Hun geschiedenis en hoe ze te onthouden!

De geschiedenis van Chinese tekens

De Chinese taal, en daarmee de Chinese tekens, zijn één van de oudste ter wereld. In tegenstelling tot veel andere talen, heeft het Chinees geen alfabet. Het wordt niet geschreven als een serie letters die geluiden vertegenwoordigen die betekenis geven, maar als een serie afbeeldingen die betekenissen en geluiden hebben. Geschiedkundigen hebben antieke Chinese geschriften gevonden die meer dan 3000 jaar oud zijn. Het moderne Chinese schrift wat we tegenwoordig kennen is ongeveer 2000 jaar oud en is ontwikkeld tijdens de Han Dynastie.

Zoals bij alle talen gebeurt, is het Chinese schrift wel veranderd in de 2000 jaar sinds zijn ontstaan. De geschreven tekens liggen aan de basis voor het geschrift van veel verschillende moderne talen, zoals Kantonees (moedertaal van Hong Kong en Guangdong, China) een Kanji (Japanse tekens). Binnen het vasteland van China bleven de tekens zich ontwikkelen tot aan 1950. Hierna werden de versimpelde Mandarijnse tekens geïntroduceerd om het analfabetisme in China tegen te gaan. Deze versimpelde tekens zijn in China nu het meest voorkomend, hoewel de traditionele tekens nog gebruikt worden in Taiwan en Hong Kong.

Onze vrienden van Womingbai hebben een geweldige infographic gemaakt, waarin de evolutie van de Chinese tekens over de afgelopen 2000 jaar getoond wordt.

Evolutie van Chinese Tekens
Infographic credit to – Wo Ming Bai http://www.womingbai.com/en/evolution-of-chinese-characters.html

Hoe leer je Chinese tekens?

Er zijn meer dan 7000 tekens opgenomen in het officiële overzicht van de algemeen gebruikte moderne Chinese tekens! Maar maak je geen zorgen, hiervan worden er slechts 2500 aangemerkt als ‘algemeen gebruikt’. De overige 4500 heb je niet nodig om het HSK examen voor niveau 6 – het hoogste niveau van de Chinese taalexamens – te behalen. Iedereen heeft zijn eigen manier om de Chinese tekens te leren, of het nu een mobiele app is of ze gewoon steeds opschrijven. Maar… welke methode werkt het beste? Die is er eigenlijk niet. Verschillende manieren van studeren werken het beste voor verschillende mensen, afhankelijk van wat voor type leerstijl je hebt. Er worden momenteel drie basistypes leerstijlen onderscheiden: visueel, auditief en kinestetisch.

Hieronder vind je onze top tips voor het leren van Chinese tekens voor elk van de verschillende leerstijlen:

Visuele Leerstijl (Leren door te lezen, afbeeldingen te bekijken en demonstraties te zien)

Chinees leren met een Visuele leerstijl
Chinees leren met een Visuele leerstijl

Voor mensen met een visuele leerstijl is het het makkelijkste om Chinees te leren. Stel je de tekens simpelweg voor als afbeeldingen. Je kan vervolgens kleine verhaaltjes bedenken over de tekens om ze te onthouden van op basis van hoe ze er uit zien. Voor het voorbeeld links zou je bijvoorbeeld het volgende verhaaltje kunnen bedenken: De bossen zijn uitgegroeid vanuit slechts twee bomen en vanaf de toppen van de bomen heb je een uitzicht over een prachtig berglandschap. De verhaaltjes hoeven niet per se logisch te zijn voor anderen, zolang ze maar logisch zijn voor jou.

Er zijn veel visuele hulpmiddelen om je te helpen met het onthouden van de Chinese tekens als afbeeldingen, onder ander van Womingbai en Chineasy. De laatstgenoemde hebben een serie ‘flashcards’ die wereldwijd verkocht worden. Ze bevatten alleen de basistekens, maar aangezien veel tekens een samenstelling zijn van een aantal basistekens, is het een goede plek om te starten.

Auditieve Leerstijl (Leren door te luisteren en te praten)

Wáng streken volgorde
Wáng streken volgorde

Voor jou zijn er twee stappen. Ten eerste het leren van de tekens, en ten tweede het oefenen van de tekens. De eerste stap is het moeilijkste. We adviseren je om de namen te leren van de acht basisstreken te leren en de streken hardop te zeggen terwijl je de tekens schrijft. Wanneer je bijvoorbeeld het teken wáng (王) schrijft, zeg je eerst het woord hardop, en vervolgens zeg je heng, heng, shu, heng, voor de vier streken. Wanneer je klaar bent, zeg je vervolgens nog een keer de naam van het teken, wáng, hardop. Dit helpt je niet alleen met het correct schrijven van hanzi, maar het proces van het hardop zeggen van het teken en de streken zou er ook voor moeten zorgen dat je het beter onthoudt.

Wanneer je de tekens eenmaal onder de knie hebt, zijn er veel manieren voor auditieve leerlingen om ze te oefenen. Een geweldige manier is het bekijken van Chinese TV series en films met ondertiteling. Je zal waarschijnlijk niet de hele tijd begrijpen wat er gebeurt. Maar het lukt misschien wel om de spraakgeluiden te relateren aan de tekens die je er onder ziet staan. Flashcards werken ook goed, zolang je de tekens hardop uitspreekt wanneer je ze herkent en niet alleen maar in je hoofd zegt. Zorg ervoor dat iemand je iemand je laat toetsen, zodat die persoon het teken hardop kan zeggen als je het niet weet, in plaats van dat je leest wat het juiste antwoord is.

Kinesthetische Leerstijl (Leren door te doen)

Chinese Tekens Leren
Chinese Tekens Leren

Het is niet leuk om te horen, maar de beste manier om de tekens te onthouden als je een kinesthetische leerstijl hebt is door ze herhaaldelijk op te schrijven. Het is de meest fysieke manier om de Chinese tekens te leren en te oefenen.

Mensen met een kinesthetische leerstijl houden vaak van logica en structuur. Hoewel de Chinese tekens er voor veel mensen uit zien als een wirwar van lijntjes en krabbels, zijn ze echter heel logisch en volgens ze een set vaste regels. Leer deze regels voordat je begint met oefenen en probeer te herkennen wanneer je ze gebruikt. Als je het schrijven van de tekens met pen en papier te saai vindt, kan je ook een app zoals Skritter downloaden. Als je gaat oefenen met flashcards, zorg er dan voor dat je ze zelf maakt. Jij zal hier meer van profiteren dan iemand met een andere leerstijl.

Personen met een kinesthetische leerstijl zijn vaak snel verveeld en vinden het moeilijk om voor een langere tijd achter een bureau te zitten. Zorg er dus voor dat je regelmatig een korte pauze neemt tijdens het leren. Motivatie is super belangrijk en als je je interesse verliest, moet je een paar minuten nemen om je energie terug te krijgen.

Een ander leuk idee is om een spel te maken van het leren van de tekens. Spreid je flashcards bijvoorbeeld eens uit over de grond en probeer er zo veel mogelijk zinnen van te maken.

We hopen dat je aan de slag kan met deze tips! Laat ons vooral weten of ze voor je werken en of je zelf nog andere tips hebt voor het leren van de Chinese tekens!

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer