22 tips om online Chinees te leren

Dankzij het internet is het tegenwoordig een stuk makkelijker om snel een nieuwe taal te leren. Het zou zonde zijn om niet van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Online Chinees leren is wereldwijd een heel populaire methode geworden om je Mandarijn te verbeteren zonder daadwerkelijk naar China te gaan.

We hebben Mandarijn lessen gegeven aan studenten uit meer dan honderd verschillende landen. Het gemak om Chinees te kunnen studeren zonder naar China af te reizen of zelfs een cursus Chinees in je eigen land te volgen, en tóch toegang te hebben tot ’s werelds beste Chinese docenten ongeacht waar je woont is geweldig.

Hoe leer je online Chinees – Volg ons YouTube kanaal

Om te beginnen is het volgen an ons YouTube kanaal een goede manier om te beginnen met het online leren van Chinees. We behandelen ene groot aantal diverse onderwerpen, van het bestellen van eten tot winkelen en nog veel meer.

Hier zijn drie nuttige video’s voor beginners… abonneer je voor al op ons kanaal als je ze leuk vindt!

Hoe leer je online Chinees – 22 stappen tot succes

We doen dit al een lange tijd, dus hier is wat advies van ons over hoe je je studieresultaten kan maximaliseren.

Voor je online lessen

 1. Bereid je op dezelfde manier voor op een online cursus als je voor iedere andere les zou doen. Een juiste manier van denken en niet afgeleid worden tijdens de les zijn essentieel voor maximale vooruitgang.
 2. Zorg voor een stille omgeving, zodat je niet afgeleid raakt en je docent je stem goed kan horen.
 3. Controleer vóór de start van de les of je techniek op orde is. Zorg ervoor dat je microfoon en koptelefoon werken, al je andere programma’s zijn afgesloten en je een stabiele internetverbinding hebt.
 4. Bluetooth is de grootste vijand van online lessen. Schakel als je Bluetooth apparaten uit, aangezien ze zonder dat je het doorhebt verbinding kunnen maken met je speakers of microfoon, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor je les.
 5. Wees op tijd en geef jezelf een paar minuten de tijd om je computer op te starten en je apparatuur te controleren voor de les begint. Zo verlies je geen waardevolle studietijd.
 6. Heb pen en papier of een Word document bij de hand om aantekeningen te maken.
 7. Bereid een lijst met vragen voor die je hebt en wees niet bang om deze aan je docent te stellen.

Tijdens je online lessen

 1. Hoe leer je Chinees online - Doe het met een lach!
  Hoe leer je Chinees online – Doe het met een lach!

  Vertel je docent wat je wil. Alle lessen worden voor jou op maat gemaakt en je docent kan de lesinhoud aanpassen op jouw behoeftes. Maar omdat jij en je docent ver uit elkaar wonen heeft hij/zij jouw hulp nodig bij het bepalen wat voor soort vocabulaire en zinnen op dit moment voor jou nuttig zijn.

 2. Geef je docent feedback. Als er iets is waar je meer focus op wilt leggen, meer hulp bij nodig hebt of iets anders wat je wil aanpassen, aarzel dan niet om je docent erover te vertellen. Je feedback helpt hem/haar met het doen wat hij/zij wil doen: jou de best mogelijke Chinese lessen bieden.
 3. Hoewel het niet verplicht is, raden we je aan om je webcam aan te zetten tijdens de les, zodat je docent je kan zien. Een docent kijkt naar de lichaamstaal, toon, etc. van een student om te beoordelen of de les de goede kant op gaat, langzamer of juist sneller moet gaan, etc. Het is veel moeilijker om dit te doen als je de student niet kan zien. Zorg er ook voor dat er geen felle lichtbron achter je is, zoals een zonnig raam of felle lamp. Hierdoor wordt je gezicht namelijk heel donker op het scherm. Probeer ervoor te zorgen dat het licht op je gezicht schijnt en niet van achter je op het scherm.

Na je online lessen

 1. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt zal je docent je huiswerk meegeven. Zorg ervoor dat je de opdrachten voltooid die je hebt gekregen. Als je meer opdrachten wil, op het moment geen tijd hebt voor huiswerk of andere mogelijkheden om te oefenen, laat dit je docent dan weten
 2. Gebruik de opnamefunctie van de lessen. Een geweldig voordeel van online lessen is dat ze opgenomen en teruggekeken kunnen worden. Hierdoor kan je op een later moment je les nog een keer bekijken, wat een geweldige manier is om te herhalen wat je hebt geleerd. Je kan ook vooruit spoelen langs gedeeltes die je makkelijk vindt en stoppen en terugspoelen bij gedeeltes je nog een keer wilt beluisteren om het goed onder de knie te krijgen, zoals de uitspraak van specifieke tonen.

Chinees oefenen buiten de lessen om

Studenten die online Mandarijn studeren bevinden zich vaak niet in een omgeving waar veel Chinees wordt gesproken. Hierdoor zijn er veel minder kansen om te oefenen wat je geleerd hebt dan als je bijvoorbeeld in Taipei of Beijing woont.

Om snelle vooruitgang te maken met je Mandarijn is het echter essentieel om te herhalen en te gebruiken wat je geleerd hebt.

Misschien zijn er wel Chinese restaurants of gemeenschappen bij jou in de buurt waar je contact mee kan opnemen – probeer de “look around” functie van WeChat eens.

Als die er niet zijn, dan kan je die omgeving zelf creëren. Plak post-its op de meubels in je huis met hun namen in Chinese karakters en Pinyin.

Probeer de taalinstellingen van je telefoon op Mandarijn te zetten.

Plaats een lijst van de vocabulaire die je op dit moment aan het leren bent op een plek waar je die vaak zal zien, bijvoorbeeld tegenover je toilet.

Het belangrijkste is dat je vaak herhaalt en oefent. Als je niet de kans hebt om in je dagelijkse leven Mandarijn te spreken moet je de vocabulaire vaker oefenen om ervoor te zorgen dat het blijft hangen.

Als laatste, plan als je die mogelijkheid hebt een trip naar China om daar te studeren op één van onze scholen, te wonen bij een Chinese familie en volledig ondergedompeld te zijn in een omgeving waar puur en alleen Chinees wordt gesproken.

Hoe leer je Chinees online – Gratis online tools

Er zijn oneindig veel opties online en veel daarvan zijn erg goed, hoewel er ook wat rotte appels tussen zitten.

Neem een kijkje op onze blog voor recente reviews van apps om online Chinees te leren. Hieronder noemen we de essentiële tools op, waar je zeker een kijkje bij moet nemen:

 1. Pleco: Pleco is verreweg de beste Chinees woordenboek app. Installeer het op je telefoon en gebruik de handschrift functie om te oefenen bij het opzoeken van karakters in plaats van gewoon te kopiëren en plakken. Het woordenboek is de primaire functie en is gratis te gebruiken, maar je kan tegen betaling ook handige extra’s toevoegen, zoals flashcards.
 2. Anki: Anki is ons favoriete gratis flashcard systeem. Gebruik het om je eigen flashcards te maken, jezelf te testen en je vocabulaire te blijven oefenen wanneer je een paar vrije minuten hebt.
 3. Chinese-forums.com: Het beste forum voor Chinese taalstudenten wat er is. Als je advies nodig hebt over het leren van Mandarijn, dan is dit forum de plek om het te bemachtigen.
 4. Zoom: De beste, snelste en meest betrouwbare online video conferencing software die verkrijgbaar is – en het is ook nog eens gratis te gebruiken.
Stel ons een vraag!
 • LTL Avatar Hans Gellner
  Hans Gellner , LTL Chinees

  Welkom bij LTL Mandarin School!

  Hoe kan ik u helpen?