Het verhaal van de LTL school

September 2007

LTL is opgericht door Andreas Laimböck

Geboren in Frankfurt, komt Andreas in 1999 voor het eerst naar China en begint hij met het studeren van Mandarijn in 2002. Terwijl hij daarna voor verschillende internationale medische bedrijven werkt in Beijing, blijft hij zelf Mandarijn leren en helpt hij vrienden die net gearriveerd zijn om hun Chinese lessen te regelen.
Toon meer »

Na vele gefaalde pogingen en vele verhalen van langzame vooruitgang en slechte organisatie, wordt het gebrek aan een betrouwbare Chinese taalschool die hoge kwaliteit lessen Mandarijn geeft duidelijk.

In 2007, terwijl hij in een mooie Hutong in oud Beijing woont, besluit hij om een Chinese taalschool te beginnen om hier verandering in te brengen. De school start vanuit een koffietentje in het Central Business District, aan de overzijde van de straat waar de school tegenwoordig gevestigd is.

Het originele plan was om het “Spaghetti Chinese” te noemen, maar gelukkig heeft een vriend met iets meer marketing ervaring hem ervan overtuigd om in plaats daarvan LTL (Live The Language) te gebruiken.

Vandaag de dag woont Andreas in Beijing en is hij nog steeds de eigenaar en directeur van LTL Mandarin School.

Andreas in 2017
Januari 2008

Onze eerste Onderwijsdirecteur: Tina Xiang

Na vier jaar als docent Chinees te hebben gewerkt, besluit Tina om de uitdaging aan te nemen om het team Chinese docenten voor LTL op te bouwen. Haar eerste beslissing was om geen parttime docenten aan te nemen, zoals alle Chinese taalscholen destijds deden, maar om fulltime contracten aan te bieden. Toon meer »

Die contracten boden stabiele salarissen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, zorgverzekeringen, pensioenen en werkloosheidsuitkeringen. Dit was destijds erg ongebruikelijk, maar bleek een groot pluspunt te zijn. Binnen enkele maanden werkten de beste en meest ervaren Chinese docenten voor ons.

Tina werkte als onze onderwijsdirecteur in Beijing tot 2013, toen ze een jaar ouderschapsverlof nam. Daarna verhuisde ze met haar kleine dochter terug naar haar geboorteplaats Chengde om ons team daar aan te sturen.

Vandaag de dag is Tina onze onderwijsdirecteur in Chengde, maar ze vindt het nog steeds leuk om zelf les te geven aan de studenten in onze Intensieve Cursus Chinees.

Tina met het docenten team 2011
April 2009

De eerste school in Beijing

Na vijf maanden bouwen en oneindige discussies met allerlei mensen verhuisden we in april 2009 eindelijk naar ons eerste huis. Op de 16e verdieping van het “Sunshine 100” gebouw midden in het centrum van Beijing hadden we onze eerste vier leslokalen, een keuken, lunchruimte, klein kantoor en een prachtig balkon wat over Beijing uitkeek. Toon meer »

Onze interieurarchitect mevrouw Liang Min van het Beijing Institute of Technology creëerde een frisse omgeving die als snel de thuihaven werd voor ons en onze studenten.

Ze besloot ook om alle muren in de klaslokalen te bedekken met glas, zodat ze als white boards gebruikt konden worden. Dit zorgde ervoor dat onze docenten door het klaslokaal konden bewegen en paste bij onze interactieve en energieke manier van lesgeven.

Liang Min heeft hierna alle LTL taalscholen ingericht, inclusief de eerste uitbreiding op de 19e verdieping, de nieuwe op de 29e verdieping en onze school in Shanghai. Ze woont en werkt tegenwoordig in Milaan, Italië.

Renovatie van de eerste school op de 16e verdieping
Juni 2009

Ons eerste gastgezin

Vanaf het begin is het het doel geweest van LTL om een omgeving te creëren voor onze studenten waarin ze zich kunnen verdiepen in de Chinese cultuur, zodat ze zo snel mogelijk de taal kunnen leren. Maar omdat we nog aan onze reputatie aan het bouwen waren, waren de meeste van onze studenten buitenlanders die al in Beijing woonden en alleen maar parttime na het werk Mandarijn studeerden. Toon meer »

Onze docenten gingen naar hun huizen of kantoren om een paar keer per week na het werk les in Mandarijn te geven. Dit betekende dat we maar beperkte mogelijkheden hadden om ze onder te dompelen in een Chinees sprekende omgeving en slechts een paar uur les per week was niet genoeg voor een snelle voortgang.

In 2009 waren we echter groot genoeg geworden om te kunnen beginnen met concentreren op onze belangrijkste misse: intensieve taalcursussen voor studenten die naar China kwamen om fulltime te studeren. Dit betekende niet alleen maar taallessen aanbieden, maar ook gastgezinnen, visums, sociale evenementen en 24/7 ondersteuning. In 2009 – het eerste jaar waarin we dit aanboden – hadden we drie fulltime studenten die vanuit het buitenland naar China kwamen om te studeren. De eerste (Susanne uit Duitsland) arriveerde in juni en verbleef twee maanden bij ons eerste gastgezin in Beijing. De Zhang’s waren een gepensioneerd stel die in het gebouw tegenover onze school woonden en waren vrienden van de oom van een van onze docenten. Hun zoon was getrouwd en het huis uit gegaan, dus ze hadden een lege kamer en genoeg vrije tijd. Meneer en mevrouw Zhang waren nog nooit in het buitenland geweest, spraken geen woord Engels en hadden nog nooit eerder contact gehad met buitenlanders. Het was voor iedereen een spannende ervaring. Maar nadat ze over de eerste uitdagingen heen waren vonden zowel Susanne als meneer en mevrouw Zhang het geweldig.

Susanne haalde haar HSK examen en kwam het jaar daarop terug naar LTL. De Zhang’s bleven een LTL gastgezin tot 2013 toen ze naar een andere stad verhuisden om dichter bij hun zoon en kleindochter te kunnen zijn.

William met gastmoeder Ms. Su – Beijing
Januari 2010

De intensieve cursus Chinees

We hebben altijd al geweten dat om snelle voortgang te maken, onze studenten niet alleen tijdens de les Mandarijn moeten spreken maar ook buiten de les om. Het lukte ons goed om onze studenten tijdens de les en veel Chinees te laten spreken en om ze thuis bij hun gastgezin te laten oefenen. Toon meer »

Maar tijdens de pauzes, sociale evenementen en in het nachtleven van Beijing was er altijd de verleiding om Engels te spreken met andere studenten, expats of Chinezen die Engels praten.

Omdat we wisten dat dit niet ideaal was, probeerden we veel verschillende dingen, waaronder een taal-eed waarbij studenten beloofden om alleen maar Mandarijn te spreken. De resultaten waren echter niet bevredigend. Studenten namen uiteindelijk elkaars grammaticafouten over. Aangezien Beijing een internationale stad is, met een grote expat populatie, internationaal nachtleven en een groeiend aantal sprekers van de Engelse taal, werd het ons duidelijk dat een volledige onderdompeling in de Chinese taal niet mogelijk was in deze stad,

Daarom begonnen we te zoeken naar een stad waarin dat wel mogelijk is. Dit was een stuk moeilijker dan dat we in het begin dachten. Buiten Noordoost China spraken de lokale inwoners erg sterke dialecten, wat het voor een student van standaard Mandarijn onmogelijk maakte. De grotere steden in Noordoost China hadden allemaal een grote expat populatie waardoor er te veel mogelijkheden waren om Engels te spreken en de kleinere steden waren nogal troosteloze industriële plaatsen. En dan hebben we het nog niet eens over de -40 graden die het er in de winter is.

Maar na een hoop reizen en onderzoeken vonden we eindelijk onze perfecte stad voor een intensieve cursus chinees: Chengde.

China’s oude zomerhoofdstad was de geboorteplaats van Mandarijn en standaard 普通话 was in 1952 in Chengde gecodeerd. Er woonden helemaal geen buitenlanders en niemand sprak er Engels. Tegelijkertijd was Chengde een prachtige stad met schone lucht, gelegen in de bergen, een UNESCO werelderfgoed locatie en de locatie van het oude zomerpaleis met geweldige wandel en buitensport mogelijkheden. Met een half miljoen inwoners bood de stad wel alle voorzieningen van een grote stad, terwijl de lokale inwoners bekend stonden om hun gastvrijheid.

Mei 2010

Onze eerste student in Chengde

Op 25 mei 2010 ging onze eerste student naar Chengde om te studeren en bij een gastgezin te wonen. De volgende dag arriveerden er twee zeer bezorgde overheidsfunctionarissen bij het gastgezin om de situatie te bespreken. Ze hadden nog nooit eerder een buitenlander gezien die in de stad woonde sinds de tweede wereldoorlog en ze waren erg onzeker hoe ze met de situatie om moesten gaan. Toon meer »

Na oneindig veel vergaderingen, telefoongesprekken en meerdere dagen van overleg besloten ze eindelijk dat er niks mis mee was dat er iemand naar Chengde kwam om Mandarijn te leren. We mochten het programma voortzetten. We hadden niet verwacht dat zelfs de overheid in Chengde zo weinig wist van buitenlanders en het was voor ons allemaal een spannende tijd. Toen eenmaal alles gekalmeerd was, was het programma van drie weken een groot succes en werd het heel duidelijk hoeveel sneller studenten Mandarijn kunnen leren wanneer zij zich volledig onderdompelen in de Chinese taal en cultuur.

Tot aan de dag van vandaag zijn onze studenten de enige buitenlanders die in Chengde wonen. Om de ervaring in stand te houden hebben we nooit meer dan tien buitenlandse studenten tegelijkertijd in Chengde. In een stad van 500.000 inwoners zijn de kansen behoorlijk klein dat je een van de andere negen studenten tegenkomt. De overheid is tegenwoordig erg behulpzaam en beide functionarissen die onze eerste student kwamen bezoeken zijn later zelf ook een gastgezin geworden.

Studeren in Chengde
Juni 2011

De uitbreiding van de school

Stukje bij beetje groeide onze reputatie als dé plek om naar toe te gaan voor studenten die snel de Chinese taal willen leren. Hierdoor begonnen we uit onze leslokalen te groeien en moesten we een uitbreiding bouwen op de 19e verdieping van het gebouw om zes extra leslokalen te maken.

We hebben deze uitbreiding gehouden tot aan 2014 toen we naar ons nieuwe pand op de 29e verdieping verhuisden.

September 2011

De eerste stagiair

We realiseerden ons dat veel van onze studenten niet alleen Mandarijn wilden leren, maar ook werkervaring wilden opdoen in China. Aangezien we al Chinese les gaven bij veel internationale bedrijven, hadden we goede connecties met de HR afdelingen en begonnen we met het aanbieden van ons stage in China programma.

Tegenwoordig combineren de meeste stagiairs het studeren van Mandarijn met het werken in een bedrijf in Beijing of Shanghai.

November 2011

Zhongwen voegt zich bij LTL

Zhongwen voegt zich in november 2011 bij het LTL Chengde team. Voor LTL naar de stad kwam waren er geen mogelijkheden om Mandarijnse les te geven in Chengde, omdat er geen buitenlanders in de stad waren. Toon meer »

Zhongwen geloofde echter altijd al dat Mandarijn haar lot was en dat deden haar ouders ook toen ze haar naam kozen: 仲文 (Zhongwen) wat op dezelfde manier wordt uitgesproken als 中文 (Zhongwen – Mandarin).

Toen ze hoorde dat er een Chinese taalschool naar de stad kwam, solliciteerde ze direct en werd ze al snel een van onze meest gewaardeerde medewerkers.

Zhongwen is tegenwoordig de directeur van onze school in Chengde en de hart en ziel van LTL daar. Ze organiseert lessen en gastgezinnen, helpt studenten met het maken van lokale vrienden, organiseert wandeltochten en is er altijd wanneer iemand hulp nodig heeft. En na al deze jaren haalt ze nog steeds elke student zelf op van het treinstation.

Zhongwen aan het raften met studenten
September 2012

Alexander Krasnov voegt zich bij LTL

Alex voegde zich bij ons team als studentenbegeleider in 2012. Hij organiseerde toen alle fulltime Chinese taal programma’s voor de studenten bij LTL Beijing en Chengde. Hij deed dit tot 2016, toen hij naar Shanghai verhuisde om onze schooldirecteur van LTL Shanghai te worden. Toon meer »

Alexander is een taalfanaat en polyglot die 11 verschillende talen spreekt, uiteraard inclusief vloeiend Mandarijn. Hij stuurt nog steeds de school in Shanghai aan en woont met zijn Chinese vrouw in het Xuhui district op loopafstand van onze school in Shanghai.

December 2012

Eerste tussenjaar

Luke was onze eerste tussenjaar in China student. Hij begon als complete beginner en binnen een jaar leidden we hem op tot HSK 6 met een gastgezin en intensieve cursus Chinees. Toon meer »

We hebben altijd al gedacht dat het met een goed gepland programma, inclusief gastgezin, onderdompeling in de Chinese cultuur en kwalitatieve, intensieve lessen Chinees het voor een complete beginner mogelijk moest zijn om binnen een jaar HSK 6 te bereiken. Het programma van Luke was echter de eerste keer dat we deze theorie in de praktijk toepasten – en het was geweldig om het ze zien werken.

Tegenwoordig bieden we veel verschillende tussenjaar opties voor studenten in China. Ze zijn altijd aangepast aan de persoonlijke wensen van de student en kunnen verschillende componenten bevatten zoals taallessen, intensieve cursussen, verschillende steden en stages.

Maar degenen die hetzelfde pad volgen als Luke zijn het meest fascinerend voor ons. Een student in China zien arriveren die nauwelijks “ni hao” kan zeggen en hem een jaar later met een HSK 6 certificaat zien vertrekken is een geweldige ervaring.

Luke tijdens zijn Chinese tussenjaar
Mei 2013

Onze eerste gedeelde appartementen in Beijing

LTL is helemaal voor onderdompeling in de cultuur, maar we moesten toegeven dat sommige studenten meer vrijheid wouden en niet in een gastgezin wouden verblijven. We besloten om gedeelde appartementen aan te gaan bieden in Beijing. Hier hadden studenten de volledige privacy, maar woonden ze nog wel steeds met Chinese huisgenoten. Toon meer »

De gedeelde appartementen waren ook gelegen in een heel Chinees deel van Beijing. Ondanks dat het slechts vier metrohaltes verwijderd is van onze school in het centrum van Beijing wonen er erg weinig buitenlanders in die wijk.

Los van een nieuwe uitgaansstraat die naast het Grote Kanaal is ontwikkeld, is er niet veel veranderd in de wijk en onze gedeelde appartementen zijn nog steeds daar gesitueerd.

Mei 2014

De nieuwe school in Beijing

Omdat we steeds bekender werden begonnen we weer uit onze faciliteiten te groeien. We wilden onze centrale locatie in het centrum van Beijing niet verlaten, dus onderzochten we de mogelijkheid om naar de 29e en 30e verdieping van hetzelfde gebouw te verhuizen. Toon meer »

De twee verdiepingen zijn door een trap met elkaar verbonden, dus we konden eindelijk alle LTL leslokalen bij elkaar hebben. Ook wouden we erg graag weer een locatie met een buitenruimte, nadat we hadden gezien hoe belangrijk ons balkon was voor studenten om elkaar te leren kennen en vrienden te maken.

Het gigantische dakterras van 70m2 op de 30e verdieping met een geweldig uitzicht over Beijing overtuigde ons en na vijf maanden renoveren – en behoorlijk wat problemen met het bouwbedrijf – verhuisden we naar ons nieuwe pand. Terwijl de meeste andere scholen vanwege de enorme huurverhogingen in de daaropvolgende jaren uit het centrum vertrokken, hadden wij geluk dat we het pand hadden gekocht voordat de prijzen de pan uit rezen en konden we midden in de stad blijven zitten.

Activiteiten op het dakterras in Beijing
Activiteiten op het dakterras in Beijing
Learn Chinese in Shanghai with LTL
April 2016

LTL Shanghai van start

Gedurende de jaren werd ons steeds weer gevraagd of we Chinese lessen in Shanghai konden aanbieden. We maakten ons echter altijd zorgen of we in een stad die zo ver weg was wel dezelfde uitstekende kwaliteit konden bieden waar we bekend om stonden. Toon meer »

Maar toen onze gewaardeerde collega Alexander Krasnov in 2015 besloot om naar Shanghai te verhuizen zagen we eindelijk onze kans om onze expertise in het lesgeven in de Chinese taal en cultuur naar een andere stad te brengen.

Net zoals in Beijing bouwden we onze school in Shanghai midden in het centrum en hielden we hetzelfde concept van kleine groepslessen, veel sociale services, ondersteuning, gastgezinnen, stages en gedeelde appartementen met een focus op snelle voortgang in het leren van de Chinese taal.

LTL Shanghai is tot nu toe erg succesvol geweest en met acht klaslokalen is LTL Shanghai  nog steeds wat kleiner dan LTL Beijing, hoewel het verschil niet zo groot meer is.

Shanghai lobby
Januari 2017

Onze eerste Multi City studenten

Nu dat we drie scholen hadden in Shanghai, Beijing en Chengde besloten we om een multi city cursus Chinees aan te bieden die het mogelijk maakte voor studenten om drie hele verschillende steden te ervaren tijdens hetzelfde programma. Toon meer »

Alex en William waren twee vrienden uit het Verenigd Koninkrijk die besloten om negen weken van hun tussenjaar te besteden aan het leren van Mandarijn in China en waren de eerste deelnemers aan ons Combinatie van Steden programma.

Ze begonnen met drie weken in het internationale Shanghai, waar het makkelijk is om bekend te raken met China, verhuisden vervolgens naar het meer traditionele Beijing voor een volgende drie weken en eindigden volledig ondergedompeld in de Chinese taal en cultuur in Chengde.

In alle drie de steden verbleven ze bij een gastgezin en kozen ze de intensieve cursus met vier uur les in een kleine groep plus een extra twee uur privéles per dag.

Ze gingen beiden van complete beginner naar HSK 2 niveau binnen die negen weken en leerden in twee maanden meer over China dan de meeste mensen in hun hele leven.

Dit programma was een groot succes en tegenwoordig is het Combinatie van Steden programma een van onze populairste opties.

Vooral studenten die voor een langere periode naar China willen komen (vaak tijdens een tussenjaar voor of na de universiteit) kiezen ervoor om bij twee of drie verschillende LTL scholen te studeren tijdens hun cursus Chinees.

Juli 2018

LTL Taiwan van start

Onze eerste Chinese taalstudent in Taiwan begon aan een vierweekse cursus Mandarijn  in Taipei. Toon meer »

LTL Student Andy - Chinees in Taiwan
LTL Student Andy – Chinees in Taiwan

Andy kwam uit de VS en van Taiwanese afkomst. Hij bezocht Taipei vaak op zakenreizen en toen hij opgroeide werd er thuis wat Mandarijn gesproken.

Met de basis onder de knie, was zijn voornaamste doel om met vertrouwen Mandarijn de kunnen spreken in zakelijke situaties.

Hij volgde vier uur per dag privélessen en boekte zeer snelle vooruitgang.

LTL Taiwan is sindsdien snel gegroeid en is dit jaar één van onze meest populaire studiebestemmingen geworden. Dit komt door de geweldige school en docenten die we daar hebben, maar ook omdat Taipei gewoon een enorm leuke, coole en vriendelijke stad is om Mandarijn te leren.

LTL Beihai
December 2018

LTL Beihai van start

Nog meer uitbreiding dit jaar. Beihai, een stad die (geloof het of niet) zelfs veel Chinezen niet kennen. Dit pareltje ligt aan de zuidkust van China en heeft enkele van de beste stranden van het land.

Toon meer »

Chinees studeren in Beihai
Chris en docente Anna

Beihai is een fascinerende plek die je een supergoedkope lifestyle, een enorme diversiteit aan accenten en enkele van de beste stranden van China biedt.

Terwijl onze lokale vrienden naar Sanya gaan, op het steeds drukker wordende Hainan eiland, besloten wij het over een andere boeg te gooien. Hiervoor zijn we beloond met zeer blije studenten die zich volledig in de Chinese cultuur kunnen onderdompelen.

Onze eerste student in Beihai was Chris, die helemaal vanuit Ierland kwam om drie weken in Beihai te studeren.

Onze geweldige programmamanager/docente in Beihai, Anna, heeft Chris (net als al onze andere Beihai studenten) opgevangen en hem een uniek kijkje gegeven in het leven in Beihai.

Het helpt dat ze een local is!

Omdat Beihai zo’n goedkope stad is, zijn onze cursussen daar ook een stuk voordeliger dan dezelfde cursussen in Beijing en Shanghai.

Het spreekt voor zich dat Chris zeer tevreden terugkeerde naar huis. Hij was de eerste van hopelijk vele studenten die deze andere route nemen voor het leren van Chinees in China!

LTL Xi'an
Mei 2019

LTL Xi’an van start

Nog verdere uitbreiding? Jazeker! Dankzij een hoop blije studenten en een geweldig team besloten we om nog een stap verder China in te nemen. Maar waar naartoe?

Xi’an is een stad die vaak over het hoofd wordt gezien als mensen China bezoeken. Degenen die er wel naar toegaan bezoeken enkel het Terracottaleger. Maar geloof ons als we zeggen dat Xi’an nog veel meer te bieden heeft.

Toon meer »

Xi’an wordt vaak een mini-Beijing genoemd. Maar wat betekent dat precies?

Wanneer Beijing wordt vergeleken met Shanghai, dan biedt de hoofdstad cultuur en geschiedenis waar Shanghai simpelweg niet tegenop kan boksen.

Maar als je naar Xi’an gaat zie je dat de stad ongelofelijk veel overeenkomsten heeft met Beijing, maar dan op een veel kleinere schaal.

Om deze reden wouden we dat onze volgende uitbreiding hierheen zou zijn en in mei 2019 werd deze droom werkelijkheid.

Nu onze cursussen beschikbaar zijn in Beijing, Shanghai, Chengde, Taipei, Beihai en Xi’an kunnen we echt zeggen dat we studenten kennis kunnen laten maken met enorm veel verschillende aspecten van het leven in China.

 • Wil je je volledig onderdompelen in de Chinese cultuur? Ga naar Chengde.
 • Wil je het stadse leven ontdekken? Geniet van Shanghai.
 • Of ervaar je liever het langzamere tempo van een kleinere locatie? Ga dan naar Beihai.

Voor iedereen de perfecte locatie!

Snel Overzicht van LTL

Aangeboden Cursussen

 • Chinees in Beijing

  Beijing

  Chinees leren in Beijing is een geweldige ervaring en wij zorgen ervoor dat je er het meeste uit haalt. Volg onze fulltime groepslessen of maak nog snellere vooruitgang met onze individuele, op maat gemaakte lessen.

  Bekijk meer

 • Chinees in Shanghai

  Shanghai

  Leer Mandarijn in Shanghai en maak kennis met ons ruime aanbod Chinese cursussen. We bieden de beste kwaliteit groepslessen met gemiddeld slechts drie studenten per klas. Je kan ook privélessen nemen voor snellere vooruitgang.

  Bekijk meer

 • Cursus Chinees

  LTL Programma

  Bezoek drie Chinese steden terwijl je Chinees leert bij LTL Mandarin School. Ons combinatieprogramma biedt een unieke cursus waarbij je het moderne China combineert met…

  Learn More

 • Chinese muur

  LTL Programma

  Ons zomerprogramma is in het hart van China’s meest bekende bezienswaardigheid. Leer Chinees op de Chinese muur, geniet van een unieke ervaring en verbeter je Mandarijn met onze volledig gecertificeerde docenten.

  Bekijk meer

Stel ons een vraag!
 • LTL Avatar Hans Gellner
  Hans Gellner , LTL Chinees

  Welkom bij LTL Mandarin School!

  Hoe kan ik u helpen?