Waarom eten Chinezen met eetstokjes?

De oorsprong van eetstokjes

Waar in Azië komen stokjes vandaan?

Eerste stokjes (takjes) - Waarom eten Chinezen met eetstokjes?
Eerste eetstokjes – Waarom mensen in China met stokjes eten?

Eetstokjes, of “kuàizi ” in het Chinees, zijn een belangrijk element van veel oosterse culturen. Deze 5000 jaar oude unieke vorm van bestek is ontstaan in China en is ongeveer even oud als de vork.

De oorsprong van eetstokjes verwijst naar de vroegst bekende tekstuele vermelding vanuit een filosofische tekst geschreven in de 3e eeuw voor Christus (280-233 v.Chr.).

Er zijn veel verhalen over de uitvinding van eetstokjes. De meest populaire is over Yu de Grote, een legendarische heerser van oud China. De legende zegt dat hij stokken gebruikte om warm voedsel uit diepe potten gevuld met heet water te halen. Maar er bestaat geen exact historisch verslag over wie de eetstokjes heeft uitgevonden. Wel kunnen we zeggen dat het slimme Chinezen waren.

De evolutie van eetstokjes

Het eerste fysieke bewijs van eetstokjes werd ongeveer rond 1200 voor Christus gevonden, en dit waren zes stokjes gemaakt van brons. Ze werden opgegraven uit de ruïnes in Henan, waar ook de vroegste voorbeelden van Chinees schrift werden gevonden. Vroeger werden eetstokjes voornamelijk gebruikt om mee te koken, tot 400 na Christus, toen mensen stokjes begonnen te gebruiken om eten. In de 5e eeuw voor Christus was de Chinese filosoof Confucius een sleutelfiguur in de geschiedenis van eetstokjes. Zijn focus op niet-gewelddadige leringen, en het feit dat hij vegetariër was, leidde tot de verwijdering van bestek dat geassocieerd werd met oorlog of geweld, zoals vorken en messen.

Zilveren stokjes - Waarom eten Chinezen met eetstokjes?
Zilveren stokjes – Evolutie van eetstokjes

Houten eetstokjes waren populair tussen de lagere segmenten van de maatschappij, terwijl mensen uit de middenklasse konden eten met stokjes van ivoor, jade, koraal, koper of agaat. De koninklijke families gebruikten zilveren eetstokjes om te testen op giftig voedsel. Men geloofde dat zilver zou corroderen en van kleur zou veranderen als het gif zou raken.

Tijdens de 20e eeuw veranderde China van een keizerrijk tot een communistisch land. Daarom werd de levensstijl bescheidener en begon de Chinese bevolking terug te keren van te extravagante en dure materialen.

Tegenwoordig gebruiken Chinezen porselein, bamboe wegwerp, plastic en metalen eetstokjes. 45 miljard paar wegwerpstokjes worden jaarlijks in China geproduceerd en de productie ervan vereist elk jaar 25 miljoen volgroeide bomen. In april 2006 heeft China een belasting van 5% op wegwerpstokjes opgelegd om verspilling van natuurlijke hulpbronnen door overconsumptie te verminderen.

Waar komt het woord “chopstick” vandaan?

Het Engelse woord “chopstick” is mogelijk afkomstig van Chinees Pidgin Engels, waarin “chop chop” “snel” betekent. Een andere mogelijkheid is dat de term verwijst naar “chow” (chow chow), wat ook een pidgin-woord is dat “voedsel” betekent. In het Chinees is de term voor eetstokjes “kuàizi” (筷子). Het eerste karakter () betekent “snel” (), met de radicaal “bamboe” () er aan toegevoegd.

Nu kunnen we de vraag beantwoorden “Waarom eten Chinezen met stokjes?”

Bamboe eetstokjes - Waarom eten Chinezen met stokjes?
Chinese wegwerpstokjes (bamboe) – Evolutie van eetstokjes

Ten eerste, gebruiken Chinezen eetstokjes omdat dit gebruiksvoorwerp afkomstig was van mensen uit het Middenrijk, bijna 6000 jaar geleden.

Ten tweede heeft Confucius, een van de meest invloedrijke mensen in de Chinese geschiedenis, het gebruik van de eetstokjes positief beïnvloed. De filosofie van Confucius, ook bekend als het confucianisme, benadrukte persoonlijke en bestuurlijke moraliteit, correctheid binnen sociale relaties, rechtvaardigheid en oprechtheid. Sinds de 5e eeuw voor Christus hebben de leringen van Confucius een grote invloed op de maatschappij in China.

Ten slotte, als je erover nadenkt, zijn eetstokjes als een soort van verlengstuk van de wijsvinger. Als je leert stokjes te gebruiken, zul je zeker zien hoeveel voordelen ze hebben vergeleken met een vork. Je kunt letterlijk alles pakken met stokjes. Het is ook heel comfortabel om ze tijdens het koken te gebruiken. Volgens mijn eigen ervaring, wanneer je lang genoeg in een Aziatisch land bent gebleven of als je gewoon zo vaak Chinees afhaalt dat je een zowat een expert bent geworden in het eten met stokjes, zul je ze ook vaak thuis blijven gebruiken.

Voor het geval je het gemist hebt…

We hebben ook een blog geschreven over hoe je vegetarisch of veganist kunt zijn in China, met een paar geweldige aanbevelingen voor gerechten waar je gerust van kunt genieten. Aarzel niet om deze blog ook te bezoeken!

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Stel ons een vraag!
  • LTL Avatar Brendan Ryan
    Brendan Ryan , LTL Chinees

    Welkom bij LTL Mandarin School!

    Hoe kan ik je helpen?